keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Ternimaito herkkuja (?)

Näin syksyn poikimisruuhkan aikaan on ternimaitoa runsaasti saatavilla. Välillä teen perusuunijuustoa, mutta ihan oikeidenkin juustojen tekeminen kiinnostaa. Hankin apteekista juoksutetta ja kangaskaupasta harsokangasta. Muotti minulla olikin jo ennestään.

Ensin maito lämmitetään ja juoksute hämmenetään sekaan. Juustomassa pitäisi alkaa erottua, mutta jostain syystä nyt siinä kesti aika kauan ja jouduin kuumentamaan maidon melko kuumaksi. Sain kuitenkin paljon massaa. Liekö johtuu ternimaidosta, kun tavallisesta ei yleensä isoa kasaa tule. Sitten puristelin siitä nesteet pois harsokankaan läpi, suolasin ja painelin juuston muotiin & paino päälle. Juusto säilytettiin jääkaapissa seuraavaan päivään ja sitten maistelemaan. Lähinnä maistui puiselta muotilta ja harsokankaalta... Juustomassa pitäisi varmaan maustaa jotenkin. Valkosipuli voisi olla hyvä ja suolaa pitää seuraavalla kerralla laittaa enemmän. Löysin tämän mahtavan sivun, enkä aio tästä kokeilusta lannistua, vaan kokeilla jotain muuta seuraavaksi.


Ternimaidosta tulee myös hyviä lettuja ja pannaria. Tässä äidiltäni saatu herkkupannariohje ihan tavallisesta maidosta. Päälle voi laittaa esim. mansikkahilloa ja vaniljarahkaa. Aiemmin tekemäni omena-pinjansiemenhillokin sopi hyvin pannarin kanssa yhteen.

HerkkuPannari:
2 munaa + 1,5 dl sokeria (vatkataan kevyesti)
8dl maitoa, 1 tl suolaa, 1 tl vaniljasokeria sekoitetaan joukkoon
4 dl vehnäjauhoja joihin on sekoitettu 1 tl leivinjauhetta lisätään taikinaan
ja lopuksi 100g sulatettua voita.

Uuni 225 astetta n. 30 min.




2 kommenttia:

  1. Lapsuudessani ei naapurin lehmien maidosta juurikaan noita juustoja tehty, mutta ternimaitopannarit olivat varsinaista herkkuna. Nam! Vaan nykyään ternimaitoa ei niin vain saa eikä siten noitakaan herkkuja.
    Meillä tosin ohje oli ihan perinteinen maito+muna+sokeri ja joskus jopa ilman tuota munaa.

    T: SMYsi

    VastaaPoista
  2. Pannari ja letut tuleekin tehtyä yleensä ihan tavallisesta maidosta. Jos ternimaitoa käyttää, niin munia ei yleensä tarvitse laittaa taikinaan ja voitakin voi vähän vähentää. Suoramyyntitoreilla on myynnissä ternimaitoa ja monilta tilallisiltakin varmasti kysymällä voi saada.

    VastaaPoista